Min Berättelse

Jag heter Daniel Persson och är same

Jag har alltid varit renskötare, jag kommer inte ihåg när jag började, utan det har alltid varit en del av mitt liv. Som renskötare har jag ett renmärke och det fick jag när jag var väldigt liten. Det är påbyggt från min bror som i sin tur har ett påbyggt från vår pappa. Det finns tre sätt att få ett renmärke. Det vanligaste är att ärva ett. Det går också att bygga på ett befintligt eller komponera ett eget. Min fru Mirja har också samisk bakgrund från sin pappas sida, från Rovaniemi i Finland. Våren 2006 träffades vi första gången och det var ett möte som satte sina spår.

Mirja kom med sina arbetskamrater på konferens till De Åtta Årstiderna och jag mötte upp dem i Höglekardalen. Direkt när de steg ur minibussarna möttes våra blickar och vi hade svårt att sluta titta på varandra. Jag skulle guida hela sällskapet på skoter och kälke upp till Hosjöbotten och jag satte Mirja på skoterkälken och kunde inte låta bli att titta på henne. Jag fokuserade faktiskt mer på henne än på vägen så jag körde i diket med skotern – på en lång raksträcka! Jag har kört skoter i hela mitt liv så jag vet inte vad det var som flög i mig.

Vi tog oss i alla fall upp och nästa dag när vi skulle åka på fisketur placerade jag alla på kälken men Mirja blev kvar, hon blev då tvungen att åka bakpå min skoter! Jag tog med henne på en liten extra sväng och stajlade med skotern och någonstans där kände vi nog båda att vi hörde ihop. 2009 flyttade vi ihop här uppe i Hosjöbotten. 2011 gifte vi oss vid Storsten, en speciell och vacker plats med jättefin utsikt över hela samebyn. Idag är det vi som tillsammans driver De Åtta Årstiderna. Jag jobbar till vardags också som renskötare och Mirja tar hand om vår dotter Aili. Men, att få besök av gäster som vill se hur vi lever och bor, är ändå bland det roligaste som finns.

- Daniel